Tisztelt látogató!

Honlapunk közösségünk, településünk történetét, történelmét és jelenkori
mindennapjait mutatja be. Kőhidgyarmatét, mely ezer esztendeje rátalált
a számára kijelölt helyre, hogy biztos érzékkel megvesse lábát
a Kárpát-medence eme szépséges szegletében, amelyet úgy hívnak,
hogy Alsó-Garam mente. Ez a lankás dombokkal körülvett, természeti
szépségeivel lenyűgüző, jó termőföldet kínáló, halban - vadban gazdag
terület lett a Gyarmat törzs egy töredékének a hazája.
Azé, amelyik termékeny magot hintve az anyaföldbe, létrehozta ezt az
ősrégi települést.

Gondolatban próbáljuk meg visszaforgatni az idő kerekét, hogy részeseivé
válhassunk annak a néha nem könnyű, de mindamellett boldogságos
folyamatnak, mely egybe kovácsolta az itt élő embereket, és közösséggé
formálta a benne élőket. Mert bizony a hosszú évszázadok alatt rengeteg
helység letűnt a történelem színpadáról.
Kitűnő példa erre a mai kőhidgyarmat területe, ahol további települések
sora létezett egykoron. Kiemelt helyet foglal helyet foglal el ebben
a tekintetben a középkori Vadas falu, melynek 2008-ban ünnepeltük
900 éves okleveles említését. 
A múlt felidésével, belemélyedve a sok évszázados okmányok rejtelmeibe, 
talán megfejthetővé teszi azt a titkot, mely egy közösség ezeréves
fennmaradásának nyitja. 
Becsüljük meg ezt a hatalmas örökséget, amelyet szépapáink, szépanyáink
hagytak ránk bizalommal. Óriási felelősség ez, melyet a mi bizodalmunk is
kell, hogy tápláljon. Tápláljon hittel, reménnyel, szeretettel. Azzal a szilárd
elhatározással, hogy őseink nyomdokain haladva olyan jelent építünk,
melyre bátran támaszkodhatnak majd az utánunk jövő nemzedékek.

forrás: Juhász Gyula - Kőhidgyarmat című monográfiája.

Szelektív hulladékgyűjtés

Mivel a községünkben fontosnak tartjuk a környezetük védelmét és szépítését, ezért a hulladékgazdálkodásról szóló törvénnyel összhangban községünkben is szelektált (osztályozott, különválogatott) hulladékgyűjtést végzünk.
Ha a megfelelő helyre osztályozzuk a keletkezett hulladékot, így kevesebb mennyiségű hulladék kerül a kommunális hulladék közé, vagyis a kukákba.
Ezáltal csökkenthető a hulladék eltávolítására kifizetett összeg, amely a község, ezáltal a lakosok kiadásait is terheli. Amint már a falugyűlésen tájékoztattuk önöket a község pénzügyi helyzetéről, a hulladék eltávolítására kifizetett összeg csaknem kétszerese a befolyt összegnek, amit lakosaink illetékként a falunak kifizetnek. Ebből az okból a szemét elhordásáért megszabott illeték kisebb mértékű emelése mellett döntött falunk vezetése.
Mivel az idei költségvetés bevétele továbbra sem fedi a kiadásaink összegét, a további emelés elkerülése végett egyetlen ésszerű megoldás létezik, amit csak az önök segítségével lehet sikeresen megvalósítani, ez pedig a hulladék szelektálása, osztályozása, mellyel jelentősen csökkenthetnénk a kommunális hulladék mennyiségét a kukákban és ezzel a falu kiadásait is.
A színes tárolókba helyezett és elhordott hulladék az új törvény szerint nem terheli majd a községeket.
A hulladékgazdálkodásról szóló törvény értelmében színes hulladéktárolókat helyeztünk el a község négy különböző pontján.
A színes konténerek a halastónál, a Jednota bolt előtt, a bérházak mellett és a temető bejáratánál vannak elhelyezve. Az ötödik gyűjtőhely pedig a községháza udvarán található, ahol a felsoroltakon kívül zöld színű konténer található a TEXTIL hulladék elhelyezésére és PIROS színű tároló a fémhulladék gyűjtésére.

A szelektív hulladékgyűjtésről további információkat az alábbi brozsúrában olvashatnak:

  

Zarándokúton - El Camino kalandok

A Barátnő Polgári Társulás megrendezi idei második klubestjét, melyre szeretettel meghivja az erdeklodoket. A klubest vendége Oriskó Erzsébet, aki kétszer is megjárta a Szent Jakab zarándokutat, az El Caminót. A klubest sorozat celja, hogy bemutassa a közönségnek azokat a felvidéki magyar nőket, akiknek tevékenységük példaértékű lehet mások részére. A beszélgetést Póda Erzsébet, a polgári társulás elnöke, újságíró vezeti. A belépés ingyenes. Időpont: 2016. július 15., péntek 17:30 óra A rendezveny helyszíne: kőhídgyarmati kulúrhelyiség Mindenkit szeretettel var a Barátnő Polgári Társulás.


A teljes cikk a Felvidek.ma oldalon az eseményről a képre kattintva érhető el.

Események

VÉRADÁS

2019.11.04 20:01
Helyi Vöröskereszt Szervezete értesíti Önöket, hogy 2019. november 13 - án 8.00 - 10.00 véradás lesz a helyi kultúrhelységben. Minden önkéntes véradót várunk szeretettel.

Elektronikai hulladék gyüjtése

2018.11.13 10:58
Értesítjük tisztelt lakosainkkal, hogy ismét megkezdődik az elektronikus hulladék gyűjtése községünkben, amely 2019 november 20-étől november 25-éig tart. Következő napokon lehet a hulladékot behozni a Községi Hival udvarába: szerdától péntekig: 8:00 - 15:00 óráig, szombaton: 9:00 - 14:00 óráig, hétfőn: 8:00 - 15:00 óráig. Leadhatóak: /a károsodás mértékétől függetlenül/ - égők és egyéb apró világítótestek, elemek, akkumulátorok - kiselejtezett berendezések: hűtőszekrények, fagyasztók, vasalók, mosógépek, turmixgépek, villanytűzhelyek, villanymelegítők, mikrohullámú sütők, gyorsforralók, porszívók, villanykaszálók, stb. - kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések: számítógépek, televíziók, monitorok, nyomdák, stb A háztól való elszállítás pénteken november 19-én lesz előzetes bejelentés alapján reggel 8 órától.

Villanyáram szolgáltatás szüneteltetése

2018.06.20 09:18
Prerušenie distribúcie elektriny 22.6.2018.pdf

LOMTALANÍTÁS

2017.03.21 09:54
Tisztelt lakosság! 2017 március 31-én pénteken tavaszi lomtalanítás kezdődik községünkben, melynek keretén belül a következö hulladékfajtákat lehet leadni: - Öreg, kidobni való bútor, szőnyeg,  háztartásból származó magy méretű tárgyak  - Faágak minden méretben, (A faágak és feleslegessé vált bútor a házak elől lesznek folyamatosan     elszállítva hétfőn reggeltől.) - Elektrnonikai hulladék: leadhatóak károsodás mértékétől függetlenül: égők és egyéb apró világítótestek, elemek, akkumulátorok, kiselejtezett elektromos és    elektronikus berendezések:hűtőszekrények, fagyasztók, vasalók, mosógépek, turmixgépek, villanytűzhelyek, villanymelegítők, mikrohullámú sütők, gyorsforralók,   porszívók, villanykaszálók, számítógépek, televíziók, monitorok, nyomdák, stb. Községháza udvarán nagy méretű konténerek lesznek lerakva, külön az apróbb építkezési hulladéknak (max. 30cm) és külön a terjedelmes hulladéknak.  A...

Falugyűlés

2016.11.10 07:52
Tisztelt polgáraink! A helyi önkormányzat tisztelettel meghívja a falu lakosságát a 2016 november 15-én, kedden este, 18:00 órakor – kezdődő lakossági fórumra, amely a helyi kultúrházban lesz megtartva. A fórumon tájékoztatást kapnak a község pénzügyeiröl, az önkormányzat eddigi munkájáról, falunk hulladék-gazdálkodásárol és a falufejlesztési tervekröl. Mindenkit szeretettel várunk!

Helyi borverseny

2016.02.22 19:28
A helyi önkormányzat értesíti a bortermelöket, hogy 2016 február 27-én 16:00 órai kezdettel megrendezi a hagyományos helyi borversenyt az óvoda kultúrtermében. A versenybe a nevezés ingyenes, a bormintákat a verseny napján, szombaton délután 13.00 – 15:00 óráig lehet leadni a helyszínen- fajtánként két darab 7 dcl-es üvegben, melyekre fel kell tüntetni a termelö nevét, a bor fajtáját és évjáratát. Mindenkit szeretettel várunk!

Vöröskereszt évzáró gyűlés

2016.02.19 11:21
Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt a helyi Vöröskereszt évzáró gyűlésére, amely 2016. február 20 - án lesz megtartva 14.00 órai kezdettel a helyi kultúrhelységben. A gyűlés utánn előadás lessz a közbiztonságról. Mindenkit szeretettel várunk. Helyi Vöröskereszt Szervezete

PET flakonok gyűjtése

2016.02.12 16:09
Tudatjuk tisztelt lakosainkkal, hogy 2016 február 15-én hétfön 8:00-tól folytatjuk a műanyag flakonok szedését. A PET üvegeket összetaposva, kupakot levéve / külön a zsákba dobva/, műanyag zsákokban helyezzék ki a ház elé. A PET flakonkat az idei évben havonta egyszer a hónap elsö felében fogjuk háztól összeszedni. Ezenkívül, bármikor a háznál felhalmozódott flakonokat / összetaposva, kupakot levéve/ bele lehet dobni a faluban elhelyezett sárga színü hulladéktárolókba. Ha idöközben megtelik a tároló, zsákba helyezve melléje lehet rakni. Kék-sárga-zöld tárolók találhatók a Jednota mellett, a halastóhoz vezetö úton, a bérházaknál és a temetö bejáratánál. Ezekröl hamarosan bövebben tájékoztatunk.

ZUMBA

2016.01.10 15:15
Kedves érdeklödök, a Zumba -edzés folytatódik január 11-én este 19:00 órátol a helyi kultúrhelységben. Várjuk az új évben is az új jelentkezöket, mindenki csatlakozhat, aki szereti a mozgást, a jó zenét és aki meg szeretne szabadulni néhány kilótól. Az edzés egy órás, óradíj 2.- Euro, diákonak ingyenes. Instruktor: Petrik Richard.

I. SPORTBÁL

2016.01.10 14:33
A kőhídgyarmati sportklubb vezetősége tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a 2016 január 16.-án tartandó I. sportbálra.  
1 | 2 >>